poslanik
poslanik / dariknews.archive
„В момента икономическите и търговските отношения между България и Куба са доста скромни. Преди 90-те години, България беше третият икономически партньор с Куба от социалистическите страни, след СССР и Германската демократична република/ГДР/. Българските продукти бяха много познати в Куба, а нашата захар беше на пазара в България. През последните 25 години този мащаб спадна. Куба е страна с отворена икономика. Имаме  външно търговски отношения с повече от 120 страни. Постарахме се и потвърдихме, че е възможно участието на български предприятия в Куба“. Това каза посланикът на Куба Негово превъзходителство Педро Пабло Сан Хорхе Родригес пред журналисти в пресклуба на БТА в Плевен при посещението си в града.

poslanik
dariknews.archive

В срещата с медиите участие взеха народният представител Стефан Бурджев, Александър Паунов - председател на групата за приятелство между Република България и Република Куба в 44-ото Народно събрание, общинският съветник Бойко Тодоров, както и председателите на областното и общинско ръководство на БСП в Плевен - Диана Ботева и Свилен Атанасов.

poslanik
dariknews.archive

Посланикът подчерта, че българските предприемачи не познават обстановката в Куба и кубинските предприемчи не познават условията в България.
„Затова се постарахме да сближим предприемачите от двете страни. Подписан е договор между Търговските камари на страните и една от целите му е да има постоянна информация за икономическата обстановка в двете страни“, каза посланикът на Куба.
Негово превъзходителство Педро Пабло Сан Хорхе Родригес беше в Плевен по повод учредяването на филиал на Асоциацията за приятелство между България и Куба в Плевен, каквито има в областните центрове в България.

В рамките на визитата си, посланикът гостува в ДФСГ“Интелект“ - Плевен:
„Учениците ни посрещнаха с голямо внимание като демонстрираха блестящи познания за Куба в исторически и икономически план. Получи се много интересна размяна на мнения с учениците, които проявиха голям интерес към системата на образование в Куба, както и за традициите и обичаите в страната“, сподели Негово превъзходителство.
Той допълни, че е отправил покана към възпитаниците на ДфСГ"Интелект" за участие в тазгодишния 11-ти Национален конкурс "Куба - далечна и близка".
Народният представител Стефан Бурджев сподели, че вече се подготвя организиране на "Кубинска нощ", която да се проведе в рамките на празника на Плевен тази година.

poslanik
dariknews.archive

poslanik
dariknews.archive