Поредица изложби представя РИМ за Деветото издание на Нощ в музея
Поредица изложби представя РИМ за Деветото издание на Нощ в музея / dariknews

В навечерието на Международния ден на музеите, Регионалният исторически музей в Плевен за девети път ще участва в Европейската инициатива „Нощ в музея".
На 17 май от 19:00 ч. жителите и гостите на града ще имат възможност безплатно да присъстват на музейните мероприятия, да усетят духа на историята, на отминали епохи.

Богатството на музейните експозиции, уважението и почитта към историческото минало и създаденото от предците ни са емблематични за града ни.
Традицията на творческите вдъхновения намира израз в експонираните в залите на музея изложби.

„50 години сътрудничество Плевен - Ростов на Дон" - с богат снимков, документален и веществен материал представя ползотворните дългогодишни контакти между градовете побратими в областта на промишлеността, селското стопанство, културата и спорта.

Акцентира се върху резултатите от взаимната обмяна на опит, от прилагането на ростовски почини и инициативи, на научни знания и нови технологии, довели до високи производствени резултати и превърнали Плевен в център на комплексна механизация в страната.

„Великденски обредни хлябове и обичаи" е изложбата, подготвена съвместно с ученици от Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване. В българската културна съкровищница жизнерадостните Лазарски обичаи, Великденските хлябове - благословия за здраве и благополучие, красотата на народните облекла имат специално място като минало и настояще.

С експонати от фонда на музея, изложбата „В мрака на далечните епохи" представя вкаменелости от минали епохи, морски таралежи, корали, амонити и др., открити в региона, някой от тях са съвременници на динозаврите.

В парка на музея е изложбата „Плевен - моят град" на Регионалния бизнес център - Плевен.

Традициите на дарителството от миналото са живи и в настоящето, обогатени с ново съдържание. Родолюбивата щедрост на знайни и незнайни дарители за летописа на родния край, в обогатяване и опазване на вековната ни история и култура е илюстрирана с 3 камерни изложби под надслов „Съхранено от миналото, дарено за бъдещето".

Изложените дарения са от фонда на музея - монети на българската държава от първата българска монета на Иван Асен I до днес; детски играчки и детски дрехи от средата на XX в., части от официално мъжко облекло и аксесоари от 30-40 г. на XXв., народно облекло; лични вещи на Янко Забунов - един от основателите на БЗНС в Плевен, на Димитър Върбенов - министър на правосъдието през 1931-1932 г., медицински инструменти и др.

Вълшебството на детското творчество ще докосне посетителя с рисунките на Арт школа „Колорит" с художествен ръководител Майя Ананиева.

В парка на музея ученици от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков" от 20:30 ч. ще представят музикално - сценичен спектакъл.

Към Европейската инициатива „Нощ в музея" се присъединява Държавен архив - Плевен. Посетителите ще имат възможност да разгледат изложба с материали от фонда на архива.