/ dariknews.archive
За четвърти пореден път Плевен ще бъде домакин на Международния китарен фестивал, който тази година ще се проведе в дните от 28 ноември до 2 декември. В него участие ще вземат музиканти от 24 държави: Австрия, Босна и Херцеговина, България, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Испания, Италия, Кипър, Косово, Македония, Мексико, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Турция, Унгария, Франция, Холандия, Швейцария, Южна Корея, Япония.
 

kitari
dariknews.archive


В дните на събитието ще се включат 36 официални гости, които ще изнесат 6 концерта, ще направят 3 уъркшопа, ще проведат 107 часа майсторски класове, като ще бъдат и част от престижното международно жури.

За фестивала в Плевен ще дойдат 179 участника, записани в международния конкурс, който тази година е разделен на 4 жанрови категории и общо 15 възрастови групи. Организатори на Международния фестивал на китарата в Плевен са Сдружение “Изкуството до мен” и читалище “ЛИК-1959”.

Перкусионен ансамбъл "Акцент" участва във Втори есенен фестивал "С музика и вяра в сърцето" (СНИМКИ)

Съорганизатори на събитието са НУИ “Панайот Пипков” - Плевен и Народно читалище “Съгласие 1869” - Плевен, като от тази година към тях се присъединяват Община Плевен, областна администрация Плевен, Плевенска филхармония, Министерство на културата, Музикаутор.

Художественият директор и създател на фестивала Николай Михайлов, който е учител по китара и заместник-директор в НУИ “Панайот Пипков” Плевен изказа личната си благодарност към всички, които съдействат за осъществяването на събитието, което е водещо в страната по своя мащаб. Той каза, че с включването си в подкрепата на фестивала, аминистерството на културата ще осигури и едногодишни стипендии за трима от участниците.

Пред журналисти в пресклуба на БТА-Плевен той припомни, че първоначалната идея на фестивала: развитие и утвърждаване на плевенската китарна школа вече е надградена до визия за Фестивала като инструмент за подкрепа на китарното изкуство, среща с признати артист-изпълнители, шанс за млади таланти, трайно позициониране на Плевен на международната фестивална карта и поддържане на  международни партньорства.

С внушително представяне на ораторията "Заветът", Плевенска филхармония почита Александър Танев

Фестивалът включва: концертни вечери; конкурс в четири жанрови категории  (класическа китара, електрическа китара, акустична китара и китара и глас); майсторски класове с водещи световни имена на китарното изпълнителско изкуство; изложение на музикални продукти, представяне на музикални инструменти и лютиери; последващо турне с победителите от  конкурса в осем български града; лятна китарна академия.

Жечка Димитрова - директор на НУИ“Панайот Пипков“ каза: „За да се случи всичко това е нужен един сърцат човек като Николай Михайлов, който с умение и разбиране успя да привлече толкова много институции“.

Тя уточни какво представлява работата по подготовката за явяване в конкурс, като изтъкна ролята му за повишаване на нивото на развитие на учениците в НУИ“Панайот Пипков“. „Тазгодишният девиз на Фестивала на китарата в Плевен е „Всички заедно“.

Смятам, че това е смисъла във всичко, което ни тласка да вървим напред. Децата вече не само участват, но и се включват в организацията на събитието“, каза Николай Михайлов като коментира, че по своето качество и мащаб, фестивалът се превръща в един от най-силните в Европа.

За първи път тази година в него ще участва китарният квартет „Еклиз“ от Франция, както и Марчин Диля от Полша, който е възприеман като един от топ китаристите в света. Разговорите с него за участие във фестивала са започнали още в края на 2016-та година, уточни Михайлов.

Обучителната част на фестивала е грандиозна като всичките места за майсторски класове са запълнени за много кратко време. В програмата му са включени и множество семинари. Това е една от малкото професионални платформи в които малките ученици могат да се учат от по-големите, отбеляза Николай Михайлов и допълни, че това което прави фестивала много важен за всички ученици от Плевен и другите градове-участници е, че събитието вдига нивото в национален мащаб и децата целогодишно се готвят за участие в него.

В пресклуба на БТА в Плевен бяха и трима от участниците в предстоящия Международен фестивал на китарата. Виктор Василев, който е на 9 г. и половина, но участва от началото на фестивала, когато е бил 6-годишен, Биляна Лазарова, която е и доброволец към фестивала и Кристияна, която каза, че фестивалът дава възможност за среща с идолите, които познават от социалните мрежи. Изключително ценни са създадените вече приятелства. „За мен ще е голяма чест да гледам всички събития във фестивала“, допълни тя.

Николай Михайлов каза, че Международният фестивал на китарата е създаден със смисъла да обучава бъдещите поколения. Приканвам всеки плевенски гражданин да припознае фестивала като свой.
Началото на гала концерта на фестивала, който ще се състои с участието на Плевенска филхармония е в 19:00 часа, на 2 декември в зала "Емил Димитров" в Читалище "Съгласие-1869".