Плевенска филхармония не желае да става Симфониета
Плевенска филхармония не желае да става Симфониета / Dariknews.bg

Плевенска филхармония протестира срещу превръщането си в Симфониета. За това информират от Синдикалната секция на КТ " Подкрепа" към Филхармонията.

Творческият екип на дружеството е против подготвения проект за реформа в областта на музикално-сценичните изкуства, и в частност решението за преобразуването на Филхармонията с открита сцена в Плевен в Симфониета. Според работещите в културното дружество това е "принизяване".

"Такова решение в никакъв случай не е обосновано с анализ на творчески показатели за извършена дейност от нас и сродни културни институти", се казва в протестно писмо, разпространено до медиите. "Дори бегла справка показва, че нашите показатели са в пъти по-добри, което означава само едно - че за пореден път се взема решение на база уравниловка, а не въз основа на дадености и предпоставки", пише още в писмото. То е изпратено до Цецка Цачева, председател на НС, министъра на културата Вежди Рашидов, до плевенски депутати и до областния управител на Плевен Иван Новкиришки.

В документа служителите от Плевенска филхармония прилагат подписка в подкрепа на протеста си и отчет за дейността си през последните три години.