filharmoniq v zala bg
filharmoniq v zala bg / dariknews.archive
220 музиканти изпълняват "Реквием" на Ендрю Лойд Уебър тази вечер в зала "България"
Тази вечер Плевенска филхармония ще представи в столичната зала „България“ „Реквием“ от Андрю Лойд Уебър, написан за симфоничен оркестър, три различни хорови състава, катедрален орган и солисти.
Повече за събитието, което се изпълнява изключително рядко в България в най-мащабния му вид, разказа диригентът на Софийска филхармония Славил Димитров, който ще дирижира целия състав от около 220 музиканти на сцената на елитната столична зала „България“:

filharmoniq v zala bg
dariknews.archive

„Да, оркестърът в концерта тази вечер е на Плевенска филхармония – един чудесен оркестър с прекрасни музиканти, Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, Младежката хорова капела „Любомир Пипков“ към Националното музикално училище в София, Детският филхармоничен хор. Така, заедно с тези четири големи състави и солистите Мария Маджарова и Георги Султанов, ще изпълним „Реквием“, написан от Ендрю Лойд Уебър – едно произведение, което е рядко изпълнявано в България по няколко причини.
Първо, че афишът ни се изпълни с много реквиеми, които са най-често най-хубавите произведения на композиторите и второ, че е много трудно за изпълнение. В него има много инструменти – ударни, дървени, голяма брас секция, има орган, пиано, челеста и синтезатор. Причина е именно невъзможността на камерните оркестри да пресъздадат произведението в истинския му блясък, въпреки че има редакции за малки състави.                    
Така в този състав, тази вечер ние ще представим „Реквием“ на Ендрю Лойд Уебър в неговия оригинал“, допълни маестро Славил Димитров.

slavil dimitrov
darik