karate
karate / archive

Плевенчанките Борислава и Адриана Ганеви се върнаха с медали от 25-ото световно първенство по шотокан карате-до и Световна кохай купа в град Егер, Унгария. Националите ни спечелиха общо един златен, шест сребърни и четири бронзови медала в индивидуалните дисциплини, съобщиха от Българската федерация по шотокан карате-до (БФШК).

Световното първенство се организира от Шотокан карате-до на Обединените нации (Shotokan Karate Do of United Nations - SKDUN), чийто представител у нас е БФШК. Като един от бързо развиващите се, унгарският отбор получи възможността тази година да бъде домакин на световното първенство. Егер е един от най-красивите унгарски градове, популярен най-вече с минералните си извори. Първенството бе уважено и от президента на страната Янош Адер. За краткия си престой покрай татамитата той сподели възхищението си от красотата на шотокан карате-до стила, която наказва грубостта и липсата на спортсменство, толерирайки техниката, точността и бързината в спорта. Специален гост бе и шефът на унгарския олимпийски комитет Жолт Боркай.

В международното състезание, което се излъчваше онлайн, участваха над 200 каратеки от България, сред които деца, мъже и жени. От участниците имаше представители на почти всички от общо 34-те клуба на българската делегация.

С подкрепата и наставленията на президента на федерацията Александър Славков и националния треньор Димитър Тодоранов българските национали (мъже и жени) в Егер спечелиха общо един златен, шест сребърни и четири бронзови медала в индивидуалните дисциплини. Класирането на отборните дисциплини и единоборствата при децата също донесе за страната ни много медали.

„Доволен съм от резултатите на Световното в Унгария. Състезанието премина без никакви сериозни травми, което за мен е най-важното. Заради изключително сериозния инцидент с Тодор Събев в началото на годината на Европейското в Сърбия ние тръгнахме от България все още притеснени и както се казва - с „едно наум“. Благодаря на съдиите за нелеката задача да отсъждат на надпревара от такъв ранг и разбира се, на всички състезатели, които се бореха да затвърдят името на българския национален отбор“ – коментира шефът на федерацията сенсей Александър Славков.

 

 

Индивидуално класиране мъже и жени:

1. Борислава Ганева - 1 място КУМИТЕ ЖЕНИ + 58 КГ и 3 място опън

2. Адриана Ганева -2 място КУМИТЕ ЖЕНИ - 58 КГ

3. Лора Русчева - 2 място КУМИТЕ ЖЕНИ + 58 КГ и 3 място опън

4. Тихомир Тодоров - 2 място КУМИТЕ МЪЖЕ +87 КГ

5. Денис Николов - 2 място КУМИТЕ МЪЖЕ -77 КГ

6. Христо Щерев - 2 място мастърс и 3 място КУМИТЕ МЪЖЕ - 68 КГ

7. Анджей Згжива - 2 място КАТА

8. Йордан Георгиев - 3 място КУМИТЕ МЪЖЕ - 68 КГ