futbol
futbol / dariknews.archive
На 2 септември от 18:00 часа в Плевен ще се състои супер събитие в сферата на мини футбола в България. В предстоящия сблъсък за Супер купата на България "Анаконда Къп" ще участва отборът на „Сборная“ от Благоевград, който спечели Шампионската лига на България в единоборство с 60 отбора в страната, и ще участват в Шампионската лига на Европа по мини футбол.

Негов съперник ще бъде отборът на „Лев Инс“ от София, който спечели „Лига България“. Това обяви Пламен Божидаров - главен мениджър на Българската Асоциация по мини футбол, на среща с медиите в пресклуба на БТА в Плевен.

Мини футболът е всъщност по-малко копие на „големия футбол“ като тук размерите на игрището са 40/20 при 165/70 метра в стандартните игрища, което позволява срещите да бъдат играни дори на градските площади в страната – на специални мобилни игрища, покрити с изкуствена трева.
Интересен факт е, че в срещите се включват и професионални футболисти, приключили кариерата си на големия терен, които остават верни на най-популярния спорт в света. Тази година възрастта на играчите варира от 14 до достолепните 68 години.
Спортното министерство е партньор на мини футбола, който се радва на растяща популярност.

Важно за отбелязване е, че в срещите, които се провеждат е напълно изключено грубото поведение към съдии или пък между играчи.
Амбицията на Асоциацията по мини футбол е, във всеки град в България да има клуб.
Организаторите заявиха, че не търсят финансови дивиденти или печалба, но приемат подкрепата на спонсори.

Основният спонсор на предстоящото спортно събитие Стоян Томов подчерта, че малките, гледайки големите ще се запалят, за да се развиват в тази посока. „Трябва да изкараме децата от компютрите - на терена“, каза той.
Клуб "Анаконда", на който Стоян Томов е управител ще посрещне двата гостуващи отбора за срещата на 2-ри септември.
Томов отбеляза основната разлика между големия футбол и мини футбола, където всички са приятели – нещо, което според него го няма в „големия“ футбол.

Организаторите припомниха, че жените не са изключени от възможността да участват в отборите на мини футбола и призоваха местните власти да поддържат и да пазят спортните площадки.
От името на БАМФ беше връчен плакет на Стоян Томов за съдействието, което оказва за осъществяването на събитието.

futbol
dariknews.archive