/ ThinkStock/Getty Images
"В условията на пандемия от коронавирс добрата финансова дисциплина помага на Община Плевен да се справя в ситуацията с наличните средства на този етап".

Това заяви председателят на Общинския съвет Мартин Митев, коментирайки данните за изпълнението на Общинския бюджет.

"Със свиване на разходите там, където е възможно, и запазвайки добрата финансова дисциплина, която по традиция имаме, считам, че няма да ни се наложи да се възползваме от възможността, която държавата предоставя на общините, за безлихвен заем от републиканския бюджет," допълни той.

Ръководствата на общините Ловеч и Плевен обсъдиха общи проекти

По думите му, ситуацията е сложна и никой не е в състояние да предвиди докога ще продължи пандемията, но Митев е оптимист, че община Плевен ще се справи с наличните средства.

"Към 1 май т.г. бяхме сериозно притеснени за местните приходи в бюджета. Притеснението идваше от това, че съпоставяйки изпълнението му със същия период на миналата година, изоставането бе с около 6 млн. лв.

Добрата новина дойде към 1 юли - тази разлика бе стопена с 2 млн.лв., т.е. има наваксване. На шестмесечието изпълнението на бюджета в частта "Местни приходи" е над 46 на сто, което е много добре по отношение на приходната част", подчерта Митев.

Според председателя на Общинския съвет, Плевен продължава да спазва добра финансова дисциплина и може да се похвали, че поддържа и висок кредитен рейтинг.
БТА