/ iStock/Getty Images
Ръководствата на общините Ловеч и Плевен обсъдиха общи проекти на работна среща в люляковия град, съобщиха от общинската администрация.

Официално бе завършен ремонтът на транспортния мост в Ловеч

Присъствали са кметът на Ловеч Корнелия Маринова, заместниците й и колегите й от Плевен - кметът Георг Спартански и заместникът му Стефан Милев. Причината за срещата е подготовката на Плана за интегрирано развитие на общината (ПИРО) за 2021-2027 година.


Целта е да бъдем готови с нашите общи проектни предложение, той като по Ос 2 могат да кандидатстват само проекти на съседни общини, е заявила Маринова. Очертани били няколко общи идеи, сред които идентифициране на общински терени около АМ "Хемус" за изграждане на индустриална зона между двата града, реконструкция или изграждане на нов довеждащ водопровод - Троян, Ловеч - Плевен, както и създаването на общи туристически продукти между Плевен, Ловеч и Троян, като например по стария римски път Виа Траяна и други.

Кметът на Плевен е подчертал важността на проблема за изграждане на язовир "Черни Осъм", което може да стане или с европейски фондове, или с държавно финансиране.

Община Ловеч ще се побратими с град Требине, Република Сръбска, Босна и Херцеговина

Проблемът засяга и четири троянски села, които в момента изпитват проблеми с водоподаването. От Община Ловеч припомнят, че ПИРО е стратегически документ за достъп до европейски средства за следващия период.

Като основен документ за развитие на общините до 2027 г. той определя целите и приоритетите. Планът трябва да включва мерки и идеи за инвестиционни проекти, които ще се реализират от общината чрез средства на Европейските фондове и национално финансиране.

В рамките на Плана ще бъдат обособени зони за въздействие, в които следва да се концентрират конкретни ключови проекти за обновяване и развитие на градската среда, селските райони и различни сектори на развитие.
БТА