/ iStock/Getty Images
Община Плевен ще кандидатства за финансиране за изграждане, пристрояване и реконструкция на учебни заведения в областния център. Предложенията ще бъдат обсъдени днес на редовната сесия на Общинския съвет, съобщиха от пресцентъра на съвета.

Общината разчита да привлече средства чрез Програма "Изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020-2022" за построяване на нова сграда на основно училище "Валери Петров". С изграждането й, учениците от основно училище "Йордан Йовков", от Езиковата гимназия и от основно училище "Валери Петров" ще преминат на едносменен режим на обучение.

Кандидатстването е по Модул 2, където е определен бюджет до 5 000 000 лв. Стойността на проекта е на стойност 5 188 751 лв. с ДДС. Второто предложение е за пристрояване, надстрояване и реконструкция на съществуващата сграда на средното училище "Стоян Заимов" в Плевен. Общината ще разчита на финансиране по Модул 2, Дейност II, където е определен бюджет до 2 000 000 лв. Стойността на проекта е 1 382 198 лв. с ДДС.

В предварителния дневен ред на заседанието е предвидено разкриване на Домашен социален патронаж в с. Мечка от 1 септември за 50 нуждаещи се възрастни хора, и възобновяване изпълнението на курсовете по автобусни линии Плевен - Върбица и Плевен - Буковлък, които временно бяха спрени заради пандемията от COVID-19.