Плевен отбеляза тържествено 130 години от Съединението на България
Плевен отбеляза тържествено 130 години от Съединението на България / dariknews.archive

С тържествена церемония пред паметника на Четвърти пехотен плевенски полк, на 6 септември, Плевен отбеляза Деня на Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Ритуалът по повод 130-та годишнина от историческото събитие почетоха десетки плевенчани.

Наред с тях пред паметника бяха кметът на община Плевен проф. Димитър Стойков и представители на местната администрация, народният представител Владислав Николов, областният управител Ралица Добрева, председателят на Общинския съвет Дарин Ангелов, общински съветници, представители на различните политически партии, институции и обществени организации, както и множество граждани.

Плевен отбеляза тържествено 130 години от Съединението на България
netinfo

Церемонията уважи и кметът на румънския град Браила Габриел Симионеску, заедно с военнослужещи от Сухопътни войски в Плевен.

Честването започна с панихида, отслужена от свещеници от плевенските православни храмове, след което слово произнесе кметът проф. д-р Димитър Стойков.

„Изминаха 130 години от паметния съдбовен 6 септември 1885 г., когато бе провъзгласено Съединението на Княжество България и Източна Румелия. На този ден възтържествува една велика българска кауза - каузата на единството, националното достойнство и историческата справедливост".

В словото си кметът посочи, че този ден въплъщава смелите мечти на Раковски, Каравелов, Левски и Ботев, примера на първостроителите на Търновската конституция и волята и устрема на радетелите за цялостна българска държава.

„Нека признаем колко много се нуждаем в нашето съвремие от единение, безкористност, от мъдри и принципни лидери и държавници, вслушващи се във волята на народа си. Такива, каквито не се поколебаха да бъдат предците ни, написали тази страница и останали с нея завинаги в паметта на поколенията", каза градоначалникът.