/ obs-pleven
С ритуал пред паметника на Васил Левски в центъра на града, Плевен почете 145-ата годишнина от гибелта на Апостола на Свободата Васил Левски. Своята признателност пред саможертвата на един от най-светлите и чисти образи в националната ни история отдадоха десетки плевенчани.

Да почетат паметта на Левски и да положат венци и цветя, пред паметника днес бяха и председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев и съветници от групите в местния парламент.

levski
obs-pleven

На възпоменателния ритуал, организиран от Община Плевен и Общинският комитет „Васил Левски”, присъстваха народни представители от 15 МИР - Плевен, областният управител Мирослав Петров, кметът Георг Спартански и заместниците му, представители на държавни и местни и институции, патриотични организации, културни институти и много ученици.

Честването започна с военен ритуал с участието на военнослужещи от Единния център за начална подготовка и панихида, отслужена от свещеници от плевенски храмове.

Слова по повод паметната годишнина произнесоха кметът Георг Спартански и доц. д-р Венци Росманов - почетен член на Общинския комитет „Васил Левски”, учредител и спомоществовател на Националния поход „Плевен - Карлово”.

„Винаги е трудно, но и лесно да говориш за Апостола. Лесно е, защото живеем  с образа на Апостола от първите си съзнателни мигове, от мига, в който се осъзнаваме като човеци“, каза в словото си Георг Спартански и посочи, че днес Левски живее в съзнанието и сърцето на всеки един българин. За безсмъртието на Левски и за неговото славно дело говори и доц. д-р Венци Росманов.

В знак на признателност пред делото и подвига на Апостола на Свободата паметникът в центъра на Плевен днес бе отрупан с венци и цветя.  

levski
obs-pleven