levski
levski / dariknews.bg
На 19 февруари 2018 г. пред паметника на Васил Левски в центъра на Плевен беше отбелязана 145-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата.

levski
dariknews.bg

Сред стотиците плевенчани, дошли да склонят глава пред подвига на големия син на България бяха народните представители Владислав Николов и Чавдар Велинов, областният управител Мирослав Петров, кметът на Плевен Георг Спартански и неговите заместници, общински съветници, военни и граждани, десетки ученици и представители на Общински комитет „Васил Левски" и клуб "Традиция".

levski
dariknews.bg

Заупокойна панихида беше отслужена от свещеници от храм "СветаТроица" в Плевен.

levski
dariknews.bg

В словото си, кметът на Плевен Георг Спартански каза:
„Васил Левски е постигнал вътрешен мир със себе си, защото е един от малкото хора, който е имал възможността и привилегията да казва това, което мисли и да прави това, което казва. Това единство между помисли, думи и действия е характерно само за личностите – визионери, които начертават пътя за развитието на собствените си народи и на човечеството за години напред. Апостоле, благодарим ти, че ни даде посоката! Обещаваме да бъдем скромни и смирени пред твоите паметници и да не забравяме, че си ни дал посоката“.
Георг Спартански показа и икона, саморъчно нарисувана от плевенчанин.
"Тази икона, сътворена от ръцете на един обикновен българин по вътрешна необходимост показва отношението на българския род към този най-велик български син", каза Спартански. 
levski
dariknews.bg

Слово в чест на Апостола на свободата произнесе и доц. Венци Росманов, който е почетен член на Общинския комитет „Васил Левски”:
„Васил Левски ни е необходим днес, защото каквото и да правим, ние трябва да си задаваме въпроса: „Ти освен за себе си, какво направи за другите, за децата им и за децата на техните деца. Какво направи за отечеството си?“.  Ако не беше Левски и неговите съратници Георги Бенковски и Васил Петлешков, за нас нямаше да знаят светли умове като Виктор Юго,Уйлям Гладстон, Макгахан, нямаше да знае интелигенцията на руския народ“.

levski
dariknews.bg

В знак на признателност, пред паметника на Апостола на свободата бяха поднесени венци и цветя от името на управници, народни представители, партии, държавни и местни институции, училища, организации и десетки признателни граждани.

levski
dariknews.bg

levski
dariknews.bg

levski
dariknews.bg

levski
dariknews.bg

levski
dariknews.bg

levski
dariknews.bg

levski
dariknews.bg

levski
dariknews.bg

levski
dariknews.bg