Плевен домакинства на Национална конференция по тъканно донорство
Плевен домакинства на Национална конференция по тъканно донорство / sxc.hu

Двудневна Национална конференция на Българската асоциация на тъканните банки ще се проведе в Плевен, информират от Университетската болница. Официалното откриване е от 10.00 часа на 1 октомври в Парк-хотел „Кайлъка". На форума се очакват да присъстват специалисти по органно и тъканнно донорство от цялата страната.

Конференцията ще отбележи и 50-тата годишнина на тъканното донорство в страната. Основните разглеждани теми ще бъдат някои терминологични противоречия по отношение на понятията "вземане" и "трансплантация" и техните правни последици, както и необходими нормативни документи към Изпълнителната агенция по трансплантация.

Ще бъдат изнесени над двадесет лекции и доклади, свързани с експлантация и трансплантацията на органи, новостите при тъканното донорство, както и за новостите при терапията със стволови клетки. Предвидена е кръгла маса за проблемите в съвременното органно и тъканно донорство. Ще се проведе и общо годишно събрание на Българската асоциация на тъканни банки.

Форумът се организира от Българската асоциация на тъканните банки със съдействието на Медицински университет Плевен и УМБАЛ „Д-р Г. Странски". Плевен е избран за домакин на форума, тъй като Университетската болница е първенец в осигуряването на органни и тъканни донори в страната.

Присъстващите ще бъдат приветствани на откриването от председателя на УС на БАТБ д-р Румен Хичев.