Петима се явяват за едно място за специалност Медицина в МУ-Плевен
Петима се явяват за едно място за специалност Медицина в МУ-Плевен / dariknews

След проведените предварителни изпити за втора поредна година в Медицински университет - Плевен през месец април и показаните по-добри резултати от кандидатите, във висшето училище предстои провеждането на редовната изпитна сесия. За специалност "Медицина" изпитът по биология е на 2 юли, а по химия - на 11 юли. На 25 юли 2014 г. е тестът по биология за бакалавърските програми за всички здравни специалности във факултетите по здравни грижи, обществено здраве и Медицинския колеж.

Ако оценката от предварителните изпити удовлетворява кандидатите, те могат да не се явяват на редовната изпитна сесия през юли, но задължително трябва да са подали документи в периода 16-29 юни. Тази година за улеснение на кандидатите приемът на документи протече в периода от 16 до 29 юни 2014 г. по три начина едновременно - за първи път бе въведено електронното подаване на документи, провеждаше се традиционен прием в кандидатстудентските бюра в цялата страна и на място в университета.

Общият брой кандидат-студенти за специалност "Медицина", ОКС "Магистър", и за останалите 8 здравни специалности, ОКС "Бакалавър", е 860, от които 217 са подали документи по електронен път, 270 - в кандидатстудентските бюра в страната и 372 - на място в Ректората.

На първия конкурсен изпит по биология на 2 юли за специалност "Медицина" ще се явят общо 430 кандидати, от които мъжете са 149, а жените - 281. Това означава, че за 90 места по медицина, обучение по държавна поръчка, ще се състезават 5 кандидати.

На фона на задълбочаващата се демографската криза и недостигът на кандидат-студенти на национално ниво, МУ-Плевен се радва на стабилен интерес от страна на желаещите да изучават медицина или друга здравна специалност. За целта, висшето училище организира допълнителен прием на кандидатстудентски документи специално за бакалавърските специалности, който ще се проведе от 17 до 21 юли 2014 г.

Кандидатите имат право да участват в класирането с по-високата оценка от предварителната и редовната изпитни сесии. С оценките си от предварителните изпити по биология и химия за медицина в класирането ще участват 38 кандидати, а на петима ще им бъде призната отличната оценка от национална олимпиада по биология.

За поредна година МУ-Плевен запазва размера на годишните такси за обучение на студентите за новата учебна 2014/2015 година. Тази година с Постановление на Министерски съвет Медицински университет - Плевен получи по-висок брой места за прием след завършено средно образование по три от специалностите за учебната 2014/2015 година - «Медицина», «Медицинска сестра» и «Медицинска рехабилитация и ерготерапия». Местата за бъдещите медици по държавна поръчка са с 10 повече и стават 90 във Факултет «Медицина». Приемът по специалностите «Медицинска сестра» и «Акушерка» към Факултет «Здравни грижи» също е завишен съответно на 55 и 30. В Медицинския колеж местата за специалността «Медицински лаборант» са 30, за «Рентгенов лаборант» - 17, за «Социални дейности» - 16 и «Помощник-фармацевт» - 20. Във Факултет «Обществено здраве» 15 са местата за специалността «Опазване и контрол на общественото здраве» и 30 за «Медицинска рехабилитация и ерготерапия».

В деня на изпита кандидат-студентите ще се настаняват по местата си от 7.00 до 7.30 часа. Точно в 7.45 часа в зала „Асклепий" на Ректората ще бъдат изтеглени изпитните въпроси по Биология. Това ще стане на произволен принцип от темите по учебния материал по биология за 8, 9 и 10 клас в присъствието на Ректора на висшето училище - проф. д-р Сл. Томов, Зам.-ректора по учебната дейност - проф. М. Александрова, Декана на Факултет „Медицина" - проф. д-р А. Аспарухов, Председателя на Комисията за оценяване на конкурсните работи по Биология - доц. Милена Атанасова, Председателя на Техническата комисия за прием на кандидатстудентски документи - г-жа Виржиния Лазарова, родители на кандидатите и журналисти.