Отложиха официалното сключване на договори за развитие на устойчив туризъм
Отложиха официалното сключване на договори за развитие на устойчив туризъм / Дарик Плевен

Насроченото за 18 октомври официално сключване на договорите по схема за предоставяне на безвъзмездна финанасова помощ: "Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции" бе отменено от Управляващия орган за началото на месец ноември. Това съобщават от пресцентъра на Община Плевен. От там припомнят, че с Решение от 22 юли тази година бе утвърден и докладът на оценителната комисия по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по схемата.

Предложението на Община Плевен предвижда предоставяне на 5 047 345,38 лв. Проектът е с наименование "Комплексен проект за развитие на устойчив туризъм в регион Плевен", собственият принос на местната управа е в размер на 257 919,35 лв.

Предвидени са интервенции в общо шест обекта, включващи четири недвижими културни ценности: две с категория "национално значение" и две с категория "местно значение", съответно:

- Водеща атракция - Панорама „Плевенска епопея 1877" в „Скобелев парк" (недвижима културна ценност, категория „национално значение").

- Антична римска крепост „Сторгозия" (недвижима културна ценност, категория „национално значение") в местността Кайлъка, в т.ч. възстановяване на туристическата инфраструктура, свързана с крепостта в трите зони в местност „Кайлъка".

- Исторически каменен мост на р.Вит при с.Ясен, с Паметник на победата (недвижими културни ценности, категория „местно значение").

Със сключването на този договор, общо договорените от Община Плевен средства само по ОП "Регионално развитие" възлизат на 17 320 971 лв.

До края на годината ще бъде внесен за одобрение и най-мащабният проект по ОП "Регионално развитие", а именно: "Интегриран градски транспорт на Плевен", който е на стойност около 25 000 000 лв., допълват от местната администрация.