Откриват най-модерния на Балканите ендоскопски център
Откриват най-модерния на Балканите ендоскопски център / netinfo

Президентът Георги Първанов, министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски, представители на други министерства, депутати и чуждестранни специалисти ще присъстват днес на откриване на университетския телекомуникационен ендоскопски център в Плевен.

Центърът е уникален за Балканския полуостров. Идеята е реализирана по националната френска програма по отношение на ендоскопската хирургия, чиято цел е по-бързото възстановяване на пациента и връщането му към нормален социален живот. Това каза проф. д-р Григор Горчев, ректор на Медицинския университет.

Монтиран е първият в Източна Европа виртуален ендотренажор – система за обучение в реално време по ендоскопска хирургия. В софтуера на тренажора са въведени близо 18 хиляди типа операции, които позволяват симулацията на различни ситуации.

По време на представянето на центъра на 24-годишна жена ще бъде направена планова операция за премахване на киста на яйчника. Операцията ще се извърши в онкооперационния блок на университетската болница, ще се наблюдава в новия телецентър в Медицинския университет, а сигнал за ставащото ще се излъчва в реално време и в Страсбург, където се намира ръководения от проф. Жак Морескьо Европейски център по телехирургия.

До края на годината ще бъде закупен и робот Да Винчи, с който реализацията на проекта ще завърши окончателно.

Подробности в звуковия файл от проф. Горчев...