Откриха паметна плоча в чест на загиналите в Ирак воини от Пета Шипченска
Откриха паметна плоча в чест на загиналите в Ирак воини от Пета Шипченска / voenno.formirovanie

На 27декември 2013 г. пред контролно-пропускателния пункт на военно формирование 22160-Плевен се проведе тържествен ритуал по откриване на паметна плоча в чест на военнослужещите от състава на Пета Шипченска механизирана бригада, загинали при участието си в операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак: офицерски кандидат Иван Инджов, офицерски кандидат Свилен Киров, офицерски кандидат Гърди Гърдев и офицерски кандидат Димитър Димитров.

Командирът на военно формирование 22160-Плевен полковник Николай Бешев прие строя на почетния караул. Панихида в памет на загиналите военнослужещи беше отслужена от представители на Българската православна църква. Слова по случай откриването на паметната плоча произнесоха полковник Николай Бешев и полковник о.з. Пламен Партовски.

В словото си полк. Бешев подчерта, че датата 27 - ми декември никога няма да бъде забравена от нас българските военнослужещи. Това е дата белязана с много скръб и тъга. На този ден през 2003 г. при атентат с кола - бомба в Ирак са убити петима български военнослужещи, като двама от тях са военнослужещи от Пета механизирана бригада, офицерски кандидат Иван Инджов и офицерски кандидат Свилен Киров.

На 23 април 2004 г. при престрелка в Кербала е ранен в главата офицерски кандидат Димитър Иванов Димитров, военнослужещ от 5 механизирана бригада, който по-късно умира от раните си.

На 4 март 2005 г. тежко е ранен офицерски кандидат Гърди Христов Гърдев, военнослужещ от 5 механизирана бригада, който по-късно, въпреки оказаната му спешна медицинска помощ, умира.

За първи път след Втората световна война Българската армия дава толкова много жертви в реална бойна обстановка.
Загиналите в мироопазващите мисии български воини изпълниха достойно дълга си в служба на отечеството и на своя народ. Нацията няма да забрави саможертвата и подвига им.

Откриха паметна плоча в чест на загиналите в Ирак воини от Пета Шипченска
netinfo

На ритуала в знак на признателност бяха поднесени венци и цветя в присъствието на кмета на община Плевен проф. д-р Димитър Стойков, бригаден генерал о.з. Валентин Буров, полк. о.з. Красимир Атанасов - Председател на Асоциацията на „Сухопътните войски"-клон Плевен, командири на военни формирования от гарнизон Плевен, представители на държавната и местната власт, както и стотици граждани на град Плевен.