Отчетоха приключването на реконструкцията на Централната пешеходна зона в Плевен
Отчетоха приключването на реконструкцията на Централната пешеходна зона в Плевен / dariknews.archive

На заключителна пресконференция по повод приключването на проекта "Обновяване и модернизация на физическата среда чрез реконструкция на Централната пешеходна зона на град Плевен", беше представен отчет за извършените дейности по проекта.

В пресконференцията участваха зам.-кметът Дамянка Владимирова, Евгени Генов - директор на финансовата дирекция и ръководител на проекта и инж. Мария Иванова - инвеститорски контрол.

Евгени Генов припомни, че общата стойност на проекта е 5 662 390 лв., като безвъзмездната финансова помощ по ОП"Регионално развитие" е 4 483 279 лв. Предвиденият срок за зпълнението на дейностите е от 20 май 2013 г. до 19 януари 2015 г.

Общата цел на проекта бeше oптимизиране условията на живот, техническите и екологичните характеристики на физическата среда за постигане на интегрирано и устойчиво развитие, гарантиращо безопасност и сигурност, свободен достъп, привлекателност и социално-икономически растеж на град Плевен.

Дейностите по проекта бяха: Подобект 1 „Площад Възраждане и прилежащите му пешеходни пространства към Военен клуб, НЧ „Съгласие" и от зала „Катя Попова" до площад „Свобода" и Подобект 2: Централен градски фонтан на площад "Възраждане", на който беше извършен основен ремонти реконструкция на хидроизолация, настилки, облицовки и инсталациина фонтана. Извършено беше и саниране на машинната зала на фонтана.

Общата обновена и рехабилитирана площ по основния обект е 29 202 кв.м., а озелената площ е 6 927 кв.м. 21 435 кв.м. е площта на обновената и реконструирана пешеходна зона.

Гаранцията за извършените строително-монтажни работи по проекта е 4 години.