Отбелязваме Деня на влажните зони
Отбелязваме Деня на влажните зони / снимка: Люба Нинова

Днес е Световният ден на влажните зони. Мотото за отбелязването му през 2010 г. е "Грижата за влажните зони - отговор на климатичните промени".

На 2 февруари 1971 год. в иранския град Рамсар е учредена Конвенция за влажните зони с международно значение, по-специално като местообитания на диви птици. Оттогава тази дата се отбелязва като Ден на влажните зони, а конвенцията остава популярна като Рамсарска. Целта на приемането на този международен документ е да се обединят усилията за опазването на важните екосистеми. Според приетите в Рамсарската конвенция мерки, това може да се постигне чрез устойчивото управление и опазване на влажните зони. Всяка държава, която е приела конвенцията, сред които е и България, предлага влажни зони в рамките на своята територия, които да бъдат включени в списъка на тези зони с международно значение. Влажните зони са едни от най-продуктивните екосистеми на Земята.

Рамсарското място на територията на РИОСВ Плевен е комплекс "Беленски острови", който е част от природен парк "Персина". Част от комплекса е обявен по Закона за защитените територии като защитена територия - резерват "Персински блата". Мястото е и част от екологичната мрежа НАТУРА 2000 чрез обявената защитената зона "Комплекс Беленски острови".