abv
abv / abv pleven
Национална инициатива под мотото “Аз избрах да остана в България“ започна ПП АБВ от Плевен. Кампанията стартира на 4 ноември с национална дискусия, посветена на бъдещето на младите хора, в която се включиха 60 членове на младежката структура на партията от града.

abv
abv pleven

Пред представители на медиите в пресклуба на БТА в Плевен, лидерът на партията Константин Проданов каза, че младежката инициатива започва точно от Плевен, защото градът е сред най-тежко засегнатите от бягството на младите хора. „Град, който преди време – при социализма гонеше по брой жители Стара Загора, а днес надали има 60 000 човека“, каза Проданов.

abv
dariknews.archive

„Тук преди 140 години беше героичната Плевенска епопея, от която започна възраждането на модерната българска държавност и сега ни предстои подобна битка, да възродим България и да запазим и съхраним младежта, в чиито ръце е бъдещето на страната ни“.
Константин Проданов каза, че по линия на инициативата „Аз избрах да остана в България“, от АБВ ще бъдат предложени много конкретни мерки, които според партията са необходими, за да се запазят младите хора в България.
В тази връзка сред младите хора в България и тези, които са вече в чужбина ще бъде направено онлайн допитване, което да идентифицира всички причини, които биха задържали младите хора в страната, както и биха върнали обратно тези, които вече са напуснали страната.
„Много може да се говори за това, защо хората бягат, но нека видим, какви са конкретните механизми, с които да ги върнем и най-добре е вместо да се правят свободни интерпретации, да попитаме първо тях“, каза Проданов.
Резултатите от допитването ще бъдат обобщени и представени на отговорните институции.    
Като икономист, Констанстантин Проданов подчерта бляскавото отсъствие на всякакъв вид младежки политики в Бюджет 2018 и на целенасочено финансиране насочено към подобряване на състоянието на младите хора и задържането им в страната.
Той каза, че ще изиска от управляващите няколко конкретни стъпки, които да подобрят  състоянието на младите хора в България.
На първо място Проданов посочи връщането на Средните професионални училища, които ще дадат специализирана заетост на хора, които по една или друга причина не завършват висше образование.

abv
abv pleven

Отпадането на модела „парите следват студента“ в областта на висшето образование е второто предложение на АБВ. Тук е много по-добре да се възстанови държавната поръчка за дефицитни специалности, особено в приложните, техническите и инженерните науки.
Според Проданов е необходима и целенасочена държавна инвестициионна политика за реализиране на високотехнологични производства и създаване на смесени или изцяло държавни предприятия в сферата на роботиката или биотехнологиите.  Той добави и необходимостта от въвеждане на 30% по-висока минимална заплата за висшисти, започващи работа по специалността си, както и на по-добро заплащане на труда на младите учени в БАН.

„Имаме ядрени реактори, имаме площадка – готова, имаме разрешение от Европейската комисия и няма никаква причина, проектът АЕЦ“Белене“ да не се случи с решаващото участие на държавата“. Проданов каза, че е необходимо в най-скоро време да започне строителството на АЕЦ-"Белене", което би осигурило десетки хиляди работни места.
Той предупреди, че още сега в определени пикови моменти държавата е на ръба на въвеждане на режим на тока, а след 2030 година, ако не се построи АЕЦ-Белене, ще се наложи България да внася ток.

abv
abv pleven

Лидерът на АБВ каза още, че България трябва да получава компенсации за изтичащите от страната мозъци, за които тя се грижи.
„Десетки евро и лева струва на държавата, едно дете от детската градина докато се образова и получи занаят и перспектива. След това обаче западните държави охотно приемат нашите инженери и лекари. Това е един кръвен данък, срещу който ние не получаваме нищо“, каза Проданов. Според него въпросът трябва да бъде поставен в предстоящото председателство на Съвета на ЕС от България, а механизмът се крие в допълнителни структурни фондове.

abv
abv pleven

В срещата с медиите участваха още Цветан Антов – лидер на областната организация на АБВ-Плевен, Любомира Ганчева – председател на националната младежка организация на АБВ, Пламена Пламенова – лидер на младежката структура на АБВ в столицата и Емил Стоименов – член на Националното ръководство на АБВ-Младежи.

abv
dariknews.archive