Освобождават денонощни аптеки и стоматологични кабинети в Ловеч от местни такси
Освобождават денонощни аптеки и стоматологични кабинети в Ловеч от местни такси / dariknews.archive

Денонощни аптеки и стоматологични кабинети в община Ловеч да бъдат освободени от местни такси предлага на районната колегия на Българския зъболекарски съюз и районната фармацевтична колегия кметът Минчо Казанджиев. Както е известно, Ловеч е един от градовете, в които няма откъде да се купят лекарства след 22:00 ч., няма и денонощен зъболекарски кабинет.

Градоначалникът предлага аптеките, които се намират в общински помещения, да се освободят от наем, при условие че е осигурено аптечно денонощно обслужване през работните и през почивните и празничните дни. И още - да се осигури субсидии до един лев на час за фармацевтите, които работят през нощта.

Тези мерки Казанджиев обяви на последната сесия на местния парламент в даването на отговор на питане от гражданин. Кметът отправя покана за провеждане на 11 февруари на работна среща по темата към председателите на районната фармацевтична колегия и районната колегия на Българския зъболекарски съюз, към директора на Регионалната здравна инспекция и към областния управител д-р Мадлена Бояджиева.

Търговията на дребно с лекарствени продукти в община Ловеч се извършва в 16 аптеки, регистрирани по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Две от тях се помещават в имоти, публична и частна общинска собственост.

За възможността за разкриване на денонощна аптека кметът поиска становището на регионалната фармацевтична колегия в Ловеч. В уведомително писмо от 19 януари нейният председател магистър фармацевт Владимир Ганчев заявява: „На този етап няма физическа възможност за откриване на функционираща нощна аптека на територията на град Ловеч". Според него само желание не стига, тъй като населението на Ловеч е недостатъчно да доведе до по-висока рентабилност за една аптека. Ганчев припомня, че аптеките изпълняват социална функция, но са и фирми със своите задължения и разходи и заключава: „Към момента е невъзможно да бъде разкрита нощна аптека в града".

Подобно е становището и на регионалната колегия на Българския зъболекарски съюз, изразено в писмо до кмета от председателя й д-р Велислав Симеонов. В него се казва: „Регионалната колегия на Българския зъболекарски съюз няма финансова възможност за организирането и функционирането на дежурен кабинет за денонощно обслужване на пациенти, а и няма такива изисквания от закона".

Д-р Симеонов посочва, че денталното лечение на населението от юни 2000 г. се осъществява изцяло в частни дентални кабинети и по-голямата част от лекарите по дентална медицина имат сключени договори с НЗОК за лечение, което е в недостатъчен обем. Според председателя на зъболекарската колегия в Ловеч повечето от стоматолозите, особено тези с кабинети в домовете си, обслужват пациентите си денонощно.