Около 50 млекопроизводители от Плевенско отиват на протест пред Министерския съвет
Около 50 млекопроизводители от Плевенско отиват на протест пред Министерския съвет / netinfo

Около 45-50 млекопроизводители от Плевенска област се очаква да се включат в протестите на 14 януари пред Министерския съвет заедно със студентите и пенсионерите. Това съобщи за Дарик Николай Романов, председател на местната структура на млекопроизводителите.

Стопаните отново ще поставят исканията си за целогодишна субсидия за качествено мляко и функционирането на гаранционен фонд, който да ги подпомага при тегленето на кредити от банките. “Кредити са ни необходими за подобряване на фермите според изискванията на ЕС. Срокът за това е края на 2009 година, а банките не желаят да отпускат необезпечени кредити”, каза още Николай Романов. Според него средните и дребните фермери нямат земи и обекти, с които да обезпечат заемите, за това млекопроизводителите ще настояват най-вече за създаването на гаранционен фонд.

В момента изкупната цена на литър краве мляко варира от 30 до 60 стотинки, но това е нищожна цена за млекопроизводителите, на този етап минимална цена от 70 – 75 стотинки, която да расте нагоре в зависимост от качеството на млякото би ни удовлетворила, каза още той.

Подробности за исканията на млекопроизводителите чуйте в прикачения файл от Николай Романов......