Одобриха споразумението между Плевен и изпълнителя на новата тролейбусна мрежа
Одобриха споразумението между Плевен и изпълнителя на новата тролейбусна мрежа / obs-pleven

Общински съвет - Плевен одобри текста на Споразумението за уреждане на финансовите отношения между „Тролейбусен транспорт" ЕООД, гр. Плевен и ДЗЗД „Електротранспорт - Плевен" - гр. София, съобщиха от там. С това свое решение местният парламент упълномощава Управителя на „Тролейбусен транспорт" да подпише документа в качеството си на страна по договора за изграждане на новата тролейбусна мрежа в Плевен.

Със свое решение от 30 юни тази година, ОбС - Плевен даде съгласие за провеждане на преговори между „Тролейбусен транспорт" ЕООД, гр. Плевен и ДЗЗД „Електротранспорт - Плевен" - гр. София - изпълнител на обществената поръчка „Реконструкция, подобрения, разширяване и оптимизиране на тролейбусната мрежа - инженеринг" по проекта „Интегриран градски транспорт на Плевен". Преговорите са за прихващане на неустойка в размер на 766 240 лева без ДДС, което е дължимата последна вноска, останала за сметка на Община Плевен поради забавянето на проекта за изграждане на новата тролейбусна мрежа с 83 дни. Общият размер на исканата от Община Плевен неустойка за това забавяне бе в размер на 1 496 898 лв.

„След серия срещи и разговори от страна на общинска администрация с фирмата - изпълнител на обществената поръчка за изграждане на новата контактна мрежа смятам, че успяхме да стигнем до едно разумно решение. Споразумението, на което и фирмата - изпълнител е съгласна е, че ние няма да им платим тези 766 240 лв. и няма да търсим разликата до 1 496 898 лв. като неустойка от тяхна страна", информира след сесията председателят на Общинския съвет Мартин Митев. Той обясни и причината за това решение: „В хода на проведените разговори между двете страни стана ясно, че вина за по-късното изпълнение на проекта имат по някакъв начин и изпълнителят, и Общината. Освен това реално фирмата - изпълнител е свършили всичко, предвидено като ангажимент по договора".

Той допълни, че по този начин Община Плевен си освобождава и един ресурс от 766 240 лв., като тези средства ще бъдат насочени към инвестиционната програма за тази година.