Общината създава приют за 800 кучета и площадки за разходка на домашни любимци
Общината създава приют за 800 кучета и площадки за разходка на домашни любимци / archive.dariknews

Бивша ветеринарномедицинска лечебница, намираща се в района на изхода за село Къртожабене, беше определена от експерти на Община Плевен като най-подходяща за откриване на постоянен приют за безстопанствени кучета. От пресцентъра на общината съобщиха, че това е първата крачка в отговор на законовите изисквания, до месец март 2015 година всички общини да изградят постоянни приюти.

Базата е голяма и се нуждае единствено от ремонт, което ще спести време и средства за ново строителство. Предвижда се нейният капацитет да е за минимум 800 безпризорни четириноги.

Желание за съдействие при ремонтните дейност и оборудването вече са заявили неправителствени организации. Ще се разчита и на доброволен труд на граждани.

Лечебницата и прилежащите й площи обаче са държавна публична собственост. По тази причина Община Плевен предприе стъпки за получаване на собствеността и вече има официално одобрение от страна на Областна администрация - Плевен. Окончателен отговор се очаква от Министерството на земеделието и храните, където е депозирана документацията.

В края на този месец Община Плевен започва обособяването на площадка за разхождане на домашни кучета. Тя се намира в района на Института по фуражите /Девети квартал/ и ще бъде изцяло оградена.

Тенденцията е такива площадки да бъдат изградени в различни части на града - жк „Сторгозия", жк „Дружба", в районите на парк „Десети декември" и жп гарата.

Партньор на Община Плевен в изграждането им ще бъде неправителствената организация „Биотера".