Областният управител на Ловеч прие търговския аташе на Турция
Областният управител на Ловеч прие търговския аташе на Турция / obladmin.lovech

Областният управител на Ловеч д-р Мадлена Бояджиева прие за разговор търговския аташе на Турция в генералното консулство в Пловдив Баръш Йеничери. Срещата бе поискана от турска страна, уточняват от пресцентъра на областната администрация.

„Като представител на Министерство на икономиката на Турция, което има водеща роля по икономическите въпроси, нашата цел е да прокарваме пътища за бизнеса между двете страни. Тоест да срещнем един бизнесмен от България с негов колега от Турция и повече да не им пречим. Имаме всички възможности за организиране на всякакви форуми и други срещи, на които да бъдат представени възможностите в три основни направления - внос, износ и инвестиции", каза Баръш Йеничери.

Пред гостите си д-р Бояджиева представи икономическия профил на област Ловеч, като акцентира върху секторите земеделие, мебелно производство, хранително-вкусова промишленост, автомобилостроене и машиностроене, шивачество и акцентира на възможностите за развитие на туризма.

Тя подчерта, че вече се работи по изграждането на участък от автомагистрала „Хемус", който е предимно в Ловешка област и се очаква това да допринесе за развитието на региона.
Турският аташе посочи, че вече е разговарял с представители на КРИБ от региона, предстои му среща и с представители на Търговско-промишлената палата, като очаква да чуе и техните предложения и очаквания от едно бъдещо партньорство с цел набелязването на сектори с потенциал за привличане на инвестиции и увеличаване на търговския стокооборот между двете страни.

Йеничери информира, че България е втора в класацията при внос от Турция и четвърта по износ у нас, а турските инвестиции в страната ни възлизат на 2 млрд. долара.
Търговският аташе на Турция предложи да бъде организиран бизнес форум, на който българските бизнесмени от региона да се представят в Турция, за да се търси възможност за засилване на икономическите отношения между двете страни. На срещата се обсъжда и евентуално партньорство между област Ловеч и област в Турция.