lekar
lekar / dariknews.archive
Нови 17 случая на хепатит А са регистрирани в Ловешка област през миналата седмица, съобщават от Регионалната здравна инспекция – Ловеч.
Пет от тях са в Тетевен – деца на възраст между 4 и 10 години и 59-годишен човек. Децата не са посещавали детски и учебни заведения. Общопрактикуващите лекари са уведомени за предприемане на противоепидемични мерки. Други пет случая са в село Орешене, община Ябланица. Разболелите се са деца от 5 до 13 години, всички те учат в местното основно училище.
По два случая има в луковитското село Петревене – деца на 2 и 4 години, неорганизирани, и в Угърчин – на 9 и 10 години, учещи в СУ „Св. св. Кирил и Методий”.
Останалите трима болни са 4-годишно дете от с. Брестница, община Ябланица, с. Български извор, Тетевенско, и 68-годишен пенсионер от Ловеч.
От Регионалната здравна инспекция са разпоредили противоепидемични мерки в огнищата на личните лекари и директорите на учебните заведения.
Има и случай на хепатит С – 57-годишен болен, диагностициран във Второ вътрешно отделение на ловешката държавна болница, където е бил настанен за лечение.
Заболяемостта от остри респираторни заболявания за гр. Ловеч бележи леко завишение, което е нормално за сезона, уточняват от здравната инспекция.