Нов закон за пчеларите до края на март 2014-а
Нов закон за пчеларите до края на март 2014-а / archive.dariknews

Зам.-министърът на земеделието Явор Гечев каза в пресклуба на БТА в Плевен, че в момента предстои написването на изцяло нов закон за пчеларството. „Първо ще се опитаме да обединим всичките 11 пчеларски съюзи в една цялостна браншова организация. Целта е пчеларите, освен заедно да си защитават интересите, да излизат заедно на пазара и заедно да отстояват политиките по отношение на извършването на пръсканията и на интегрираната политика по отношение на насажденията".

Гечев каза, че тези въпроси ще са обект на широка дискусия, която да осъществи диалог между министерството и пчеларите, „защото каквито и мерки да предвидим за развитие на сектора, те ще трябва да се изпълняват от пчеларите и е много важно именно те да ги приемат".

Зам.-министърът каза, че очаква до края на първото тримесечие на следващата година, законът да мине в Народното събрание. Той обясни, че за целта вече е създадена работна група, която е изготвила закона в обработен вариант и предстои провеждането на публично обсъждане, с браншовите организации.

Явор Гечев посочи, че в стария закон е имало много големи грешки и е бил морално остарял поради промените в държавата. Основното нещо, което трябва да се търси чрез новия закон е да се върви към обединение на всички, свързани с бранша.