Нов размер на потребителската такса
Нов размер на потребителската такса / netinfo

2.40 лв. потребителска такса ще заплащат здравноосигурените лица при посещение при общопрактикуващ лекар, специалист и стоматолог, а за болничен престой 4.80 лв. дневно, но не повече от 10 дни годишно. Това съобщават от пресцентъра на РЗОК Плевен. Лечебното заведение издава на лицата разходооправдателен документ за заплатените суми.

Промяната в досегашния размер на таксата стана след обнародването в Държавен вестник /бр. 4, 16.01.2009 г./ на Постановление №1 на Министерски съвет от 10-ти януари 2009 г. , с което се определя нов размер на минималната работна заплата за страната, считано от първи януари 2009 г. На основание на Постановлението и във връзка с разпоредбите на Закона за здравното осигуряване, според които за всяко посещение при общопрактикуващия лекар, специалиста и лекаря по дентална медицина, лицата заплащат суми в размер на 1% от минималната работна заплата за страната, като за болнично лечение сумата е 2% от минималната работна заплата сумите са увеличени.

 От заплащане на сумите се освобождават лица с определени заболявания, както и малолетни, непълнолетни и неработещи членове на семейството, пострадали при или по повод отбраната на страната, ветерани от войните, военноинвалиди; задържани под стража лица, социално слаби, получаващи помощи по Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, лица, настанени в домове, медицински специалисти и др.

Навършилите 60 години за жените и 63 години за мъжете, заплащат сумата от 1 лев, но само за оказана извънболнична помощ. Разликата до 2.40 лв. се заплаща от републиканския бюджет.