ljato
ljato / dariknews.archive
Лятното слънцестоене настъпи днес - 21 юни в 07:24 часа.

Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН, заяви в интервю за Агенция „Фокус“,че този момент се явява начало на астрономическото лято.

„Високо греещото над небесния екватор Слънце и голямата продължителност не деня затоплят климата в северното полукълбо на Земята, докато в южното е обратно – там на тази дата започва астрономическата зима. По-малко известно е, че точката на лятното слънцестоене, в която ще бъде Слънцето в посочения момент, се намира в най-източната част на съзвездието Бик (Телец) – много близо до границата му със съзвездията Близнаци и Орион“, каза Маркишки.

Той обясни, че в момента на лятното слънцестоене Слънцето ще бъде на 153 029 029 km от нас. По думите му това разстояние ще продължи да нараства до момента на преминаването на нашата планета през афелия – най-отдалечената от Слънцето точка на елиптичната земна орбита. „Преминаването на Земята през афелия ще се случи на 3 юли в 23:11 ч. официално време, когато Слънцето ще бъде на 152 094 421 km от нас. Маркишки посочи, че след този момент нашата планета ще започне бавно да се приближава към Слънцето.