бездомен
бездомен / iStock/Getty Images
В Плевен имат готовност да настаняват временно бездомни хора през зимата, съобщиха от общината.

Създадена е организация да бъдат приети безвъзмездно хора без жилище, за които е налице реална опасност за живота и здравето, вследствие на лоши метеорологични условия и ниски температури.

Подготвени са три едностайни апартаменти и един двустаен в хотел "Сторгозия". В помещенията има възможност за поставяне на допълнителни легла. На приетите бездомници се осигурява топла храна.

Сигнали за бедстващи се подават на телефон 112, след което постъпват в Общинския съвет по сигурност и в МВР.

Нуждаещите се ще бъдат преглеждани безплатно в Центъра за спешна медицинска помощ и ако нямат заболявания налагащи болнично лечение, ще получат документи за настаняване в хотел "Сторгозия". След извършване на бърз тест за COVID-19 при отрицателен резултат ще бъдат настанявани, а при положителен ще остават в 14-дневна карантина в едно от помещенията на хотела.

Срокът, в който хората без дом могат да пребивават в хотел "Сторгозия", е до един месец. Може да бъде продължен при необходимост, но не повече от три месеца. Настаняването на лица с агресивно поведение, увреждащи имуществото, злоупотребяващи с алкохол и психоактивни вещества се прекратява незабавно, посочват от община Плевен.