/ ThinkStock/Getty Images
По-малко заявления по Закона за достъп до обществена информация са постъпили в Община Ловеч през 2017 г. спрямо предходната година, показва справка. Сега исканията са 25, докато през 2016-а са били 29. Любопитен факт е, че през миналата година няма нито едно заявления, свързано с предотвратяване или разкриване на корупци

я или нередности, докато през 2016 г. почти половината (14) са били по тази тема.

18 от заявленията през 2017 г. са постъпили по електронен път, останалите са писмени. Също 18 са исканията от граждани, от неправителствени организации са шест, от фирми – едно.
 
Свободен достъп до обществена информация е предоставен на авторите на 16 заявления, частично е отговорено по две, а информацията при наличие на надделяващ обществен интерес е по пет искания.

В един случай, в който органът не разполага с исканата информация, но знае за нейното местонахождение, заявлението е препратено. Също в един случай е постановен отказ за предоставяне на обществена информация.

Най-често информация е искана по темите „Упражняване на права или законни интереси” и „Отчетност на институцията” – по шест заявления. По три от исканията са за изразходване на публични средства и контролна дейност на администрацията.