Найден Зеленогорски оспори в съда изборните резултати
Найден Зеленогорски оспори в съда изборните резултати / снимка: DarikNews.bg, архив

Кандидатът за кмет Найден Зеленогорски и партия „Българска нова демокрация” внесоха жалби до Административен съд – Плевен срещу решенията на Общинска избирателна комисия за избор на кмет на Плевен и на общински съветници. И двете жалби, подадени чрез ОИК – Плевен, са с искането съдът да обяви избора за кмет и съветници за недействителен. Това съобщават от пресцентъра на паритята в Плевен.

От „Българска нова демокрация” искат да бъдат проверени всички списъци, в които в деня на вота са дописвани допълнително гласоподаватели, за да се удостовери законосъобразността на това дописване и искат информация колко лица с право на глас са били изключени неоснователно от избирателния списък и/или са били включени в т.нар. „забранителни  списъци”. От БНД настояват и за повторно броене на всички бюлетини – неизползвани, действителни и недействителни.

От БНД настояват за спиране на изпълението на решението на ОИК-Плевен за избор на кмет на Плевен и на общински съветници, тъй като многобройните нарушения, допуснати в изборния процес, включително извършени престъпления от длъжностни лица – членове на СИК от квотата на ПП „ГЕРБ”, водят до обявяване на изборите за недействителни.