Наградата Шофар отиде в Регионалния исторически музей
Наградата Шофар отиде в Регионалния исторически музей / dariknews.bg

„Щастлив съм, че в деня, когато честваме 110 години музейно дело в Плевен - град на музеите, в който всяка педя земя е напоена с кръвта на хората, отдали живота си за свободата ни, мога да връча най-голямата награда, с която беше удостоена плевенската общественост по случай 70 годишнината от спасяването на евреите".

С тези думи, кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков връчи наградата „Шофар" на Нели Дакова - и.д. директор на Регионалния исторически музей в Плевен. Това стана на церемония по отбелязването на 110 години музейно дело в Плевен миналата седмица.

 

Наградата "Шофар" отиде в Регионалния исторически музей
netinfo

Кметът каза, че тази награда с която бяха удостоени още 11 български града е израз на човеколюбието, и саможертвата на всички плевенски граждани. „Българският народ е единственият, който не допусна еврейската общност да отиде в „лагерите на смъртта" и за това всеки плевенчанин трябва да се гордее с тази награда". Стойков допълни: „Ето защо аз смятам, че тази награда има едно единствено място - в музея".

Приемайки наградата, Нели Дакова изрази благодарността на колектива на РИМ към Община Плевен в лицето на проф. д-р Димитър Стойков - „за този дарителски жест, който е едно признание към музея като пазител на народната памет".

Наградата "Шофар" отиде в Регионалния исторически музей
netinfo

Нели Дакова каза още, че наградата ще бъде виждана от плевенчани и гости на града и ще напомня непрекъснато за спасяването на българските евреи - „факт, с който се гордеем, но който наистина ни задължава да отстояваме и в настоящето и в бъдещето това милосърдие и състрадание, което нашите деди и бащи са проявили в недалечното ни минало". Гост на събитието беше председателят на 41-то Народно събрание Цецка Цачева, а програмата беше съпроводена с изпълнения на възпитаници на НУИ"Панайот Пипков" - Плевен.

Наградата "Шофар" отиде в Регионалния исторически музей
netinfo

 

Наградата "Шофар" отиде в Регионалния исторически музей
netinfo