/ obshtina lovech
Традиционният събор „Девет песни от извора” се проведе в Деня на Съединението в ловешкото село Тепава. Заедно с духовия оркестър на община Ловеч на сцената се изявиха над 150 самодейци. Градуса на настроението зададоха изпълненията на Димитър Христов, познат като Митю Гайдаря, а иначе началото на проявата бе поставено с гърмеж от две черешови топчета.

Съборът се организира от сдружение „Деветашко плато”, в което влизат девет села от общините Ловеч, Летница и Севлиево, при домакинството на някое от населените места. В Тепава бе 11-ото му издание.

Клуб "Българско хоро" получи отличието на кмета на Община Плевен за своя юбилей (СНИМКИ)

Сред официалните гости тази година бяха кметът на община Ловеч Корнелия Маринова, народният представител Милко Недялков, председателят на управителния съвет на сдружение „Деветашко плато” Ива Таралежкова и други.

„Съборът обединява хора, идеи, послания, обединява дух и българщина, за да бъдем заедно точно в днешния ден. Пожелавам успех на надпяването и  изразявам силното си убеждение, че местната власт и неправителственият сектор ще продължат съвместната си дейност, за да пребъдат нашите ценности и да се усещаме горди българи“, поздрави участниците Маринова.

Тя връчи плакет на община Ловеч „С най-добри пожелания“ на Ива Таралежкова - заради изключителните заслуги на сдружение „Деветашко плато”. На  кметския наместник на Тепава Стефан Нейков  бе връчен плакет със символа на Ловеч - Покритият мост, с пожелания този мост, който гради към бъдещето, да бъде здрав.

Гостите разгледаха наскоро построената с колективни усилия площадка  подстъп към бъдещия параклис на Тепава. За площадката са използвани запазените плочи от старата настилка на централната градска част на Ловеч. 

В музикалната програма участваха изпълнители от читалищата в Йоглав, Горан, Горско Сливово, Къкрина, Крамолин, Брестово, Чавдарци, Скобелево, Дренов, Лешница, Малиново и Клуб на пенсионера в Троян.

Кулинарната изненада бе вкусно приготвен курбан от телешко и свинско месо, като майстор-готвачът Емил Маринов разпредели 300 порции. Съборът има за цел да популяризира изворния фолклор, да сплотява местната общност, да обогати познанията на хората от района и гостите за българското фолклорно богатство, както и да подкрепи ролята на читалищата като местни културни центрове.