Над 15 000 лева просрочени задължения платиха некоректни държавни служители
Над 15 000 лева просрочени задължения платиха некоректни държавни служители / Dariknews.bg

Общо 15 260 лева „забравени" глоби, данъци и осигурителни вноски платиха некоректни държавни служители в ТД на НАП-Велико Търново, в това число и клон Плевен. В края на миналата година приходната агенция започна кампания за уведомяване на работодатели, че техни  служители дължат пари на хазната. Само за месец и половина публичните изпълнители от териториалната дирекция изпратиха 350 уведомления, покани за доброволно изпълнение и проведоха телефонни разговори с длъжниците чиновници, за да им напомнят, че имат да плащат стари глоби и други дългове. В резултат на тази активност бяха събрани над 15 хиляди лева.

В случаи, когато държавни служители не предприемат действия по погасяването на старите си дългове, могат да им бъдат запорирани заплати и банкови сметки, а може да се стигне  дори и до продажба на имущество, напомнят от НАП.

Инициативата на приходната агенция започна с издължаване на всички нейни служители, които не бяха платили навреме глоби към КАТ и други институции.

От НАП припомнят, че от началото на 2010 г. Агенцията за държавни вземания се вля в тяхната структура. С това в приходното ведомство премина събирането на неплатените в срок глоби към КАТ, РИОКОЗ, митници, съдилища, общини, дължими за минали периоди. След предаването им в НАП неплатените навреме глоби се плащат по сметка, посочена от публичен изпълнител.