Националното сдружение на общините създава фонд Общинска солидарност
Националното сдружение на общините създава фонд Общинска солидарност / archive.dariknews

На заседание на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/, което се е провело на 31 октомври в София е била представена идеята за създаване на фонд "Общинска солидарност". Той ще позволява незабавно отпускане в рамките на до 4 дни финансова помощ на общини за първоначално покриване на извършени неотложни аварийно-спасителни дейности.
Това съобщи Дарин Ангелов - член на Контролния съвет на НСОРБ и председател на Общински съвет-Плевен на среща с журналисти в пресклуба на БТА в Плевен.

Той обясни, че предложението на Управителния съвет на НСОРБ е продиктувано от катаклизмите, които се случиха в отделни райони от страната през тази година.

Дарин Ангелов поясни, че идеята е, всяка община да участва според възможностите си с годишна вноска във фонда. На предстоящата среща на НСОРБ през декември предстои да бъде обсъден размерът на вноските като вероятно те ще се движат между 1000 и 3000 лева.

При необходимост общините ще могат да получават помощ от 3 до 5 пъти по-голяма от размера на направената вноска във фонда, а връщането на парите ще става без да се начисляват лихви.
Ангелов коментира, че Държавният фонд за бедствия и аварии така или иначе разполага с малко средства, които се бавят във времето и точно такъв фонд ще може ефективно да подпомогне пострадали от бедствия общини, буквално още в първите часове и дни на събитието.