Национално поклонение в памет на жертвите организират на остров Персин
Национално поклонение в памет на жертвите организират на остров Персин / bta.pleven

На 30 май 2015 г. на остров "Персин" - Втори обект на лагера в Белене, ще се проведе Национално поклонение и възпоменание на жертвите на тоталитаризма. Това съобщи на среща с журналисти в пресклуба на БТА в Плевен отец Паоло Кортези - католически свещеник и ректор на светилището „Блажен Евгений Босилков" в Белене.

В 12:00 часа в деня на поклонението, на острова ще бъде представена за пръв път пиесата „Мост между поколенията" с участието на деца и младежи от Белене.
"Тя е по текстове от книги на бивши лагеристи, като идеята ни е с техните думи да покажем живота на първите концлагеристи - от ареста, през ДС, пътуването с конски вагони до гара Белене, до преминаването през моста и пристигането в бараките в лагера", сподели отец Паоло Кортези.

Той добави, че за деня на Национално поклонение е подготвена и фотоизложба, която проследява историята на концлагера в Белене и съдбата на някои от концлагеристите, прекарали години от живота си на острова.

В 12:30 ч. ще започне и официалната част от събитието, като сред поканените гости е и президентът Росен Плевнелиев. В 13:00 часа програмата ще продължи с панихида в памет на загиналите лагерници, след което ще бъдат поднесени венци и цветя.

Сборният пункт ще бъде в 9:00 ч. в двора на светилище "Блажен Евгений Босилков" на ул. „Страцин" №2 в Белене. Преминаването към острова ще стане по понтонния мост като посещението на Втори обект ще бъде в 10:00 часа.

Пред медиите отец Паоло Кортези представи новото списание на "Културен център Евгений Босилков" в град Белене.