Н.Зеленогорски: Желю Желев е един от стожерите на демокрацията в България
Н.Зеленогорски: Желю Желев е един от стожерите на демокрацията в България / dariknews.archive

"Не мога да си представя демократичните процеси без президента Желев. Той наистина с една особена твърдост в характера, без да бъде засенчена неговата почтеност и да използва политическата си власт за позитиви за себе си и близкия му кръг, направи много за България. Смятам, че е един от стожерите на българската демокрация". Това каза Найден Зеленогорски е деня на национален траур по повод кончината на президента Желю Желев/1990-1997г./.

Зеленогорски каза, че ще има хора, които да припомнят част от политическите разногласия тогава в СДС и в българската общност, но трябва да се отдаде дължимото на президента Желев.

"Дай Боже да има повече такива български държавници и значими политици. Желю Желев беше и значим европейски политик, за което доказателство е пристигането на действащи и бивши президенти на държави от Югоизточна Европа.

Лично аз не мога да си представя българската демокрация без Желю Желев и неговите подледователи. Може би тогава идеализмът и каузата бяха завладяващи, онзи период ни е много по-близо до сърцето, без липса на прагматика в основата с една идея и една кауза - той за мен е символ за каузата", каза Зеленогорски.