Н.Зеленогорски: Гласуваният Бюджет 2013 е една абсурдна ситуация
Н.Зеленогорски: Гласуваният Бюджет 2013 е една абсурдна ситуация / archiv.DarikNews

"Гласуваният миналата седмица Бюджет 2013 е според нас една абсурдна ситуация", сподели Найден Зеленогорски - член на Националния съвет на Движение "България на гражданите" на среща с журналисти. "Няма как най-важният закон за функционирането на една държава да мине с такъв вял дебат, защото всичко, което предстои да се случва в България през 2013 г. е и в контекста на гласувания бюджет'' каза още Зеленогорски и уточни, че за съжаление това не е бюджетът, който ще помогне на малкия и средния бизнес и на икономиката в България да реализира икономически растеж.

Той припомни, че заложеният ръст в икономиката е 1,9%, но според него "в същото време вече всички са разклоебани, включително и хора от правителството които твърдят, че икономическият растеж ще бъде вероятно около 1-1,2%. Българската икономика е в депресия, която ще продължи и през 2013 г. и ако не се вземат спешни мерки след предстоящите парламентарни избори, тя ще се задълбочи. Бизнесът е този, който може да изведе държавата от тази тежка икономическа депресия, а за да се случи това, трябва да се сформира бюджет, който да помага на бизнеса и да насърчи вътрешното потребление, което се увеличава с повишаване на доходите".

Найден Зеленогорски посочи, че над 100 000 фирми официално са фалирали, а и много повече фирми са на ръба на фалита. Той каза, че броят на новите безработни е 300 000 и всичко това според него говори, че "гръбнакът на икономиката в една нормална средноевропейска държава член на Европейския съюз е прекършен, защото малките и средни предприятия буквално са смазани".

Найден Зеленогорски каза, че една от мерките е, властта да се откаже от някои свои привилегии и тези средства да отидат за социална политика. Като пример той посочи държавните субсидии за политическите партии. "Ние предложихме те да бъдат намалени двойно. Управляващата партия, годишно получава 20 милиона. Защо десет от тях да не отидат за детски надбавки и за повишаване на средствата за децата, които имат нужда от това", каза Зеленогорски. Той добави, че ако се намалят парите за подслушване, от тях ще могат да се подкрепят доходите на пенсионерите.

"Успехът или неуспехът на едно управление се измерва в доходите на хората, жизнения стандарт, средната продължителност на живот в образоваността, културата, възпитанието на децата", заключи Найден Зеленогорски.