Младежи от Съхрани Българското започнаха почистването на Улпия Ескус
Младежи от Съхрани Българското започнаха почистването на Улпия Ескус / netinfo

Повече от 30 момчета и момичета доброволци от клубовете „Съхрани българското” от Плевен и Севлиево започнаха почистване на археологическите разкопки на римския град Улпия Ескус.

Представителят на президентството Иван Атанасов поздрави участниците в експедицията и от името на президента подари на младежите националното знаме. Подготвени са проекти за дейности по разкопки, съхранение и консервация на историческите ценности от Улпия Ескус до 2013 година, уточни областният управител на Плевен Цветко Цветков. Един от тях предвижда и подобряване на инфраструктурата чрез обновяване на пътя Милковица, Гулянци, Брест, Гиген, в което ще бъдат инвестирани 12 млн. лева. Ако бизнесът прецени в бъдеще може да бъде изградено и мостово съоръжение на Дунав на мястото на стария римски мост, каза областният управител.

Археологът Петър Бънов от Регионалния исторически музей Плевен ще помага на младежите - доброволци, чиято задача ще е почистването на базиликата на Фортуна. Бригадата това лято ще мине под мотото “Да продължим започнатото! Да опазим историческото ни наследство, за да можем да продължим напред!”.