Младежи от Ловеч участваха в Международен обмен Сделка за Земята
Младежи от Ловеч участваха в Международен обмен Сделка за Земята / dariknews.bg

Петима ловешки младежи взеха участваха в Международен младежки обмен ‘'Сделка за Земята'', който се проведе от 6 до 15 юли в град Ключ - Босна и Херцеговина.
Целта на обмена беше да се разработят начини за ограничаване на прекомерната консумация и да се насочи вниманието към продуктите втора ръка.

„Производството на дрехи, които остават по магазините е загуба на ресурси, а купувайки прекалено много неща, от които ние нямаме реална нужда, спомага за тази загуба", казва Елена, която е в 12 клас на ГЧЕ „Екзарх Йосиф I'' - Ловеч.

„Учихме един от друг и поставихме ясна граница между „Имам нужда от това!'' и „Мисля, че имам нужда от това!'', споделя Албена, която е студентка в Бремен, Германия.

Една от задачите пред младите хора беше да използват изхвърлени непотребни вещи и да ги превърнат в чисто нови неща със съвсем различно предназначение. След няколко дни усилена работа те не само успяха да изваят чисто нови и съвсем различни продукти, но даже си организираха изложба, на която поканиха хора от грaда.

Петимата са изключително доволни от свършената работа и се надяват в бъдеще да има още повече такива проекти, с които младите хора да са ангажирани. Участници в младежкия обмен бяха и Велизара и Борис от ПМГ - Ловеч и Христалина от ГЧЕ „Екзарх Йосиф I".

Според ръководителката на групата Мая Кандева, чрез този вид дейности се развива въображението, креативността и мисленето на младите хора и езиковата бариера пада. Доброволците от ‘'Екомисия 21 век'' и този път показаха всичките положителни качества, които притежават и доказаха, че могат да работят в екип.