Министър Цветанов стресна циганите в Опанец, кражбите затихнаха
Министър Цветанов стресна циганите в Опанец, кражбите затихнаха / Вероника Христова

Вътрешният министър Цветан Цветанов посети в сряда вечерта плевенското село Опанец, при това за втори път в рамките на един месец. Тук съм, за да спазя обещанието, което дадох на хората в Опанец и за да чуя променило ли се е нещо през последните 30 дни, обърна се в началото на срещата министърът.

Причината за посещението му в селото са проблемите с ромски набези над имотите на хората, които бяха отразени от медиите и грабнаха вниманието на Цветанов. Свършиха ли си плевенските полицаи работата и има ли кражби, попита в прав текст вътрешният министър. От отговорите в препълнения читалищен салон стана ясно, че през последния месец кражбите са напълно преустановени и ромите не са пипали нито един двор и нито една градина.

Министър Цветанов стресна циганите в Опанец, кражбите затихнаха
netinfo

Оказа се, че след затягането на полицейския контрол в селото са се умножили глобите за нарушение на автомобили. Покрай това и ние се научихме да слагаме колани и да караме според изискванията, коментираха част от глобените. Някой пък изказаха недоволство от многократните проверки на пътни полицаи над автомобилите им и най-вече от коментарите на полицаите «искахте полиция, ето ви полиция».

Хората изразиха опасенията си, че след сваляне на засиленото полицейско присъствие, всичко ще си дойде по старому и кражбите в селото ще продължат. Някои от тях предложиха буква в закона за неприкосновеност на собствеността и посочиха за пример други държави, в които стопаните имат право да защитят имота си с цената на човешки живот дори.

Министър Цветанов стресна циганите в Опанец, кражбите затихнаха
netinfo

Други предложиха в селото да бъде сформирана нещо като гражданска полиция, която да има правомощия да залавя циганите-крадци. Въпреки затишието, жителите на Опанец не са забравили кражбите на ромите и споделиха, че все още се страхуват за имуществото и живота си. Оплаквания за психически тормоз постъпиха от възрастна жена, която разказа, че след първата среща с министъра била заплашвана от цигански тартор на име Малин.

Много от жителите на Опанец по време на срещата си с министър Цветанов негодуваха от факта, че в огромна част от случаите крадците биват залавяни, но остават ненаказани. «Живеят си живота, играят си гюбека, правят си секс, раждат си по 5 деца, а ние работим, че да ги храним», обобщи ситуацията в селото възрастна жена.

Министър Цветанов стресна циганите в Опанец, кражбите затихнаха
netinfo

Тя разказа, че имотът й се намира на границата с циганските къщи и никога не успява да опита плодовете и зеленчуците си, защото циганските семейства ги обират. След близо двучасов разговор с хората министър Цветанов обобщи, че е доволен от срещата.

Той заяви, че е удовлетворен от факта, че от първото му идване преди месец до момента няма нито една кражба в селото. Министърът обеща да посети Опанец отново след 2 месеца, като до тогава се запазва достатъчно добро полицейско присъствие и продължават ежеседмичните срещи на районните инспектори с населението.