Медици на протест в Ловеч - прокуристът на болницата подава оставка
Медици на протест в Ловеч - прокуристът на болницата подава оставка / svetlomira.anastasova

Стотици лекари и работещи в ловешката болница излязоха днес на протест срещу ръководството на лечебното заведение и готвеното преструктуриране на отделенията. Техните искания бяха за незабавната оставка на прокуриста д-р Снежина Митова и целия съвет на директорите. Медиците декларираха, че ако тя не бъде подадена в петдневен срок, ще си подадат колективно оставката и по този начин ще оставят цял един град без лечение (в Ловеч друга болница няма - б.а.), освен това ще направят жива верига и няма да допуснат никой от ръководството на работа. Към протеста им се присъединиха и жители на града.

Половин час по-късно на предварително обявена пресконференция д-р Митова обяви, че била готова да депозира оставката си още днес. Новината бе посрещната с бурни овации от стоящите пред кабинета й медици.
От декларацията на персонала на МБАЛ - Ловеч, става ясно, че работещите имат абсолютно недоверие в настоящото ръководство за градивна реформа, извеждаща болницата от финансовия колапс, до който е доведена, като протестиращите обвиняват за това прокуриста и борда на директорите. Лекарите протестират срещу лошото управление, „неефективните управленски решения и разрушитилен мениджмът". В декларацията е записано още: „мерките за оздравяване на болницата, подадени от настоящото ръководство към МЗ, се изразяват в структурни реформи, предвиждащи закриване на отделения, съкращаване на квалифициран персонал, сваляне нивата на компетентност на отделения, което от своя страна води до прекратяване на дейности по клинични пътеки, а от там и падане приходите на лечебното заведение". Сред причините за протеста са изброени още тежкото финансово състояние на болницата - дългове над 4 млн. лв., напускане на млади лекари и медицински сестри поради лоша кадрова политика, неконкурентноспособност на лечебното заведение на пазара на медицински услуги, липса на съвременна диагностична и терапевтична апаратура и специалисти и др.

„Тревожна съм от напрежението в ловешката болница, там няма диалог между протестиращите лекари и медицински персонал и ръководството на лечебното заведение. Вече съм информирала в подробности министъра на здравеопазването д-р Петър Москов за финансовото състояние на болницата. Изпратила съм и искане за организиране на работна среща с негово участие, за да се обсъди бъдещето на лечебното заведение. Ще повторя поканата си", заяви след срещата си с прокуриста областният управител на Ловеч Ирина Митева, която дойде на място в болницата по време на протеста.