Масирани проверки установиха 0,5t негодни храни в училищен стол
Масирани проверки установиха 0,5t негодни храни в училищен стол / dariknews.bg

При проверка в училищен стол в село Мечка, инспектори към Областна дирекция по безопасност на храните - Плевен бракуваха над 500 килограма храни с изтекъл срок на годност, от които 136 килограма спагети, над 32 килограма кус-кус, 75 килограма захар и 284 килограма ориз.

Общото количество на бракуваните хранителни продукти в училищния стол е 527,4 килограма.

Това стана по повод масираните проверки на кухненски блокове в детски ясли и градини, детски кухни - майки и училищни столове и бюфети, които разпореди изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните, д-р Йордан Войнов във връзка със започналата учебна година.

Инспектори към ОДБХ, град Ловеч забраниха 9,5 килограма замразено пилешко, поради несъответствие между придружаващия документ и етикета.

Най-честите нарушения, констатирани при проверките са свързани със наличие на стоки с изтекъл срок на годност, пропуски в системите за самоконтрол, както и неспазване на изискванията на Наредба №9/2011 г. за специфичните изисквания към безопасността на храните в детските заведения и училища.

От началото на учебната година, инспектори към БАБХ са проверили 500 обекта в цялата страна, издали са 38 предписания и са връчили 14 акта за установяване на административно нарушение.