Майсторски клас на Деворина Гамалова ще се проведе в НУИП.Пипков
Майсторски клас на Деворина Гамалова ще се проведе в НУИП.Пипков / dariknews.bg

Майсторски клас за цигулка и виола ще проведе в Националното училище по изкуствата от 3 до 5 април, проф. Деворина Гамалова. Организатори на класа са плевенското училище и Фондация "Благородна Бадева".

Фондацията е учредена и регистрирана през 2005 г. в памет на талантливата цигуларка Благородна Бадева, която умира съвсем млада от диабет. Основната й цел е да подпомага развитието на млади български цигулари чрез стипендии, заемане на музикални инструменти и предоставяне на възможности за изява под формата на конкурси, майсторски класове и малки концерти в социални домове.

Проф. Деворина Гамалова завършва Средното музикално училище "Проф. В. Стоянов" в Русе в класа по цигулка на Анелия Попова и софийската Държавна музикална академия при проф. Боян Лечев и асистент-проф. Дора Бръчкова. Специализира цигулка и виола в Лондон при проф. Григорий Жислин и проф. Дейвид Такено. През 2008 г. получава докторска степен от "London College of Music" за изследването си върху "Ролята на музиката за духовния живот".

Проф. Гамалова концертира като солистка и камерен изпълнител в повечето европейски страни. Осъществила е записи за CD, а също за Радио Лондон (ВВС), за различни станции в Германия, България, Италия, и др. Занимава се също с изследователска, литературна, издателска и организационна дейност.

От 1995-98 г. е редовен изпълнител към създадената от Йехуди Менухин организация "Live Music Now", която изпраща своите музиканти да изнасят концерти по местонахождение (в болници, старчески домове, сиропиталища) за хора възпрепятствани поради физически или финансови причини да посещават стандартните концертни зали. Това става любимата й дейност, която от 2010 г. стартира и в България.

Концерт на участниците в майсторския клас ще се състои на 05 април от 18:00 часа в зала "Божко Шойков" на НУИ"П.Пипков".