Любомир Петков: Избирателите казаха не на авторитарния стил
Любомир Петков: Избирателите казаха не на авторитарния стил / dariknews.bg

В този референдум победи демокрацията и активното гражданско обществото, и тези които упражниха гласа си, защитиха правото на гражданина да определя бъдещето на страната си". Това каза председателят на общинската организация на БСП в Плевен на среща с медиите.

„Вчерашното "да" на избирателите беше едно категорично "не" на авторитарния стил на управление на държавата, който Бойко Борисов и ГЕРБ налагат през последните четири години", коментира Петков резултатите от Националния референдум.

Според него, вотът в неделя е показал, че ГЕРБ и премиерът не определят дневния ред на обществото.
„Едно правителство, което не определя дневния ред на обществото е пътник", каза той и обърна внимание върху факта, че избирателите в най - бедния регион в Европа - Северозападния икономически регион в страната са били най - активни на проведения референдум. Това, Петков определи като закономерност, която обяснява желанието и очакването на хората в иначе най - бедния регион, "да се случи нещо кардинално - радикално".

"Премиерът ясно заяви позиция "не"и обществото ясно показа, че не го слуша.
Избирателите на ГЕРБ също не го слушат, защото не можаха да се мотивират в достатъчна степен да излязат и да гласуват", каза още Любомир Петков.

Общинският съветник от групата на БСП, Чавдар Велинов каза, че според него „този референдум е не само един демократичен лост за връщането на властта в ръцете на народа, а той е проява на висока солидарност при обединяването около един значим национален интерес".