bunar
bunar / archive
На 30 септември (събота) на алеята „Баш бунар” в Ловеч ще се проведе Световният ден на ходенето, информират от пресцентъра на общинската администрация. Организатори са общината, Регионалната здравна инспекция, Областният информационен център, сдружение „Екомисия 21 век” и Общинският детски комплекс.
 
Стартът ще бъде даден в 10.30 ч., маршрутът е от началото на алеята до местността Трай Дянко и обратно до детската площадка в парка. На всички участници ще бъдат раздадени талони и всеки, проходил определения маршрут, ще участва в томбола с много награди.
 
Спортното събитие е част от Национална програма за физическа активност и развитие на българското население. Проявата е международна в рамките на програмата „Спорт за всеки“. Имайки предвид ползата от ходенето за хора от всички възрасти, Световната асоциация „Спорт за всички“ TAFISA стартира Деня на ходенето през 1991 г.
 
Идеята е да се привлекат повече желаещи към системни занимания с ходене за здраве. Ходенето е предпоставка за поддържане на добра кондиция, работоспособност, дълголетие и е профилактично средство при сърдечно-съдови заболявания. Този ден има за цел да популяризира здравословния начин на живот чрез системно практикуване на ходенето, защото то е най-естествената форма на движение, може да се практикува навсякъде и по всяко време, не изисква финансови средства.
 
Денят на ходенето е възможност за всеки да прекара един приятен и забавен ден. Това ни дава шанс да започнем един нов начин на живот и да поставим началото на системни занимания със спорт и физическа активност, за да бъдем здрави, в чудесна форма и винаги в добро настроение.