3 mart
3 mart / obshtina lovech
С поклонения, панихида, военен ритуал и концерт отбеляза Ловеч националния празник Трети март.
На Белия паметник се събраха участници от различни колони. Там се проведе военният ритуал с участието на Общинския духов оркестър и почетен строй от Единен център за военна подготовка в Плевен.
„Ние така сме свикнали с днешния пейзаж, че не можем да си представим този хълм без Белия и Черния паметник, без Алеята на българо-руската дружба и паметника на Гложенеца. Но тогава, преди 141 години, Стратеш е бил гол хълм. А имената, които днес са изписани върху гранита, тогава са били живи хора. Днес поднасяме пред тях цветя. Днес поднасяме нашата благодарност за тяхната саможертва. От тази дата, Трети март, ми се иска да можем ясно да виждаме както назад в миналото, така и напред във времето”, каза в словото си кметът на Ловеч Корнелия Маринова.

3 mart
obshtina lovech

Историческите факти бяха припомнени от директора на Регионалния исторически музей Капка Кузманова: „Днес се връщаме към своята история, за да оценим Трети март 1878 г. от позицията на неговата историческа значимост. Това е 12-ата поред война между руската и османската империя. С Лондонския протокол от 1878 г. Великите сили дават мандат на Русия за провеждането на войната“. Тя припомни, че Ловеч по време на освободителните битки е дал 2600 жертви.

3 mart
obshtina lovech

Слово произнесе и Ловчанският митрополит Гавриил, като подчерта на какви унизения и ограничения са били подложени поробените християни по време на игото и Русия е освободила своите братя по вяра.

3 mart
obshtina lovech

Сред официалните лица на тържеството бяха още народният представител Милко Недялков, областният управител Ваня Събчева, старши комисар Милен Маринов, директор на Областната дирекция на МВР, зам.- кметовете Цветан Георгиев, Венцислав Христов и Даниел Колев, общински съветници, представители на партии и граждански организации.

3 mart
obshtina lovech

По-рано ловчанското духовенство отслужи панихида за загиналите за Освобождението на България в храма „Св. Троица“. Венци и цветя бяха поднесени на паметника на загиналите ловчалии в двора на светата обител, както и на паметната плоча на Цачо Шишков, на Кървавия камък в кв. Дръстене, на паметниците на Алеята на българо-руската дружба и на паметника на Васил Йонков – Гложенеца, на Черния паметник в парка „Стратеш“.

3 mart
obshtina lovech