Ловчалии спортуваха днес за здраве
Ловчалии спортуваха днес за здраве / netinfo
Световният ден за борба с тютюнопушенето 31 май и Денят на предизвикателството бяха отбелязани в Ловеч в рамките на програма „Синди” с голям спортен празник на централния градски площад „Екзарх Йосиф І”. Той бе организиран от РИОКОЗ, община Ловеч и Регионалния инспекторат на МОН под мотото „Движи се и бъди здрав” и „Спорт без тютюнев дим”. В спортното шоу се включиха много ученици, а ловчалии имаха възможност да измерят безплатно кръвното си налягане в разкритите на площада два пункта.

Начало на празника дадоха каратеките от клуб „Карате киокушин”, които направиха атрактивна демонстрация под ръководството на треньора Стойко Бончев. Разигра се и интересна и оспорвана баскетболна битка между отборите на седем ловешки училища. Всеки отбор бе съставен от 8 състезатели – директора на училището (или помощник-директор), учител, родител и петима ученици. При основните училища триумфираха представителите на ОУ „Васил Левски”, следвани от „Св. св. Кирил и Методий” и „Проф. Димитър Димов”. При СОУ-тата и професионалните гимназии най-точна стрелба показа тимът на Професионалната гимназия по кожарство, облекло и химични технологии. На второ място се нареди Гимназията по икономика, търговия и услуги, на трето - СОУ „Св. Климент Охридски”, а четвърти останаха СОУ „Тодор Кирков”.

Победителите и призьорите в турнира бяха наградени с плакети, баскетболни топки, тениски, а наградите връчиха заместник-кметът на Ловеч инж. Пламен Петков и директорът на РИОКОЗ д-р Анета Винева. Спортният експерт от РИО на МОН Милен Илиев раздаде топки на първенците в проведените през май вътрешноучилищни състезания в ловешките училища.

На финала на емоционалния празник бяха наградени и победителите в кампанията за отказване от тютюнопушене „Спри и спечели”. Цифрови фотоапарати получиха ловчалиите Стоян Иванов и Марийка Стоянова.